Blog

Verhouding bewust / onderbewust

non verbale communicatie en de effecten

Mensen handelen voornamelijk vanuit hun onderbewustzijn en reageren op situaties zonder zelf goed te begrijpen waarom ze zo reageren. We uiten deze reactie voornamelijk in onze lichaamstaal – ook wel non-verbale communicatie genoemd.

Onderzoek heeft aangetoond dat 93% van de invloed die we op een ander hebben door onze gezichtsuitdrukking, stem en houding is. 7% invloed hebben we door wat we zeggen, 93% door wat we laten zien. Je kunt je voorstellen dat je gesprekspartner dingen oppikt zonder dat je dat wilt of zo bedoelt. (of misschien onbewust wel!)

Zo vertelde een deelnemer dat hij aan zijn klant vertelde dat hij in een verkooptraining zat en leerde over non verbale communicatie. Zijn klant begon te lachen en zei: ‘goh dan weet je nu ook dat je altijd onder tafel met je voeten gaat schuiven als ik om korting vraag?  Dan weet ik dat je onzeker wordt en ik de korting krijg!’ . Voor de verkoper was dit een eyeopener. Hij vertelde in de training dat hij altijd dacht dat hij zeker over kwam, maar inwendig toch wel onzeker was.

Lichaamstaal laat zien hoe we ons onbewust voelen en dat is niet altijd handig in gesprekken.

Wat maken je in de training bewuster van je onderbewustzijn en waarom je zo reageert als je reageert. Je kunt onzekerheid pas aanpakken als je weet waarom je onzeker bent. Bewustwording is het begin van de (gedrags)verandering) en dat is waar wij je in een training of coaching bij helpen.

Deel dit artikel